Επικοινωνήστε μαζί μας. (κάθε στοιχείο επικοινωνίας παραμένει απόρρητο)
Εναλλακτικά αποστείλετε email στο [email protected] ή [email protected]
Το παρόν ιστολόγιο λειτουργεί προς δόξαν του εν Τριάδι Θεού μας και πνευματική οικοδομή και ωφέλεια όλων μας με την καθοδήγηση και ενίσχυση της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων.
[contact-form-7 id=»2452″ title=»Contact form 1″]
Hello.
Do your articles also come in English?
Thanks
Con
Hello!
Unfortunately at the moment there is no possibility of translation… Perhaps in the future.
thank you!
Καλημέρα. ‘Ηθελα να με απαντήσετε αν έχετε χρόνο στην απορία μου .Τι να τα κάνω τα διάφορα αντικείμενα( την χαρτοπετσέτα που βάζω το αντίδωρο, μια βατονέτα μου βούτηξα στο λαδάκι του καντηλιού, τα βάΪα που είναι απο παλιά στο εικονοστάσι κλπ). Αν τα καίω είναι μαι καλή λύση. Ευχαριστώ.
Σωστά. Και εμείς αυτό κάνουμε. Τα καίμε.
Αλλά χωρίς υπερβολές. Δηλαδή την χαρτοπετσέτα από το αντίδωρο δεν χρειάζεται να την κάψουμε. Απλά προσέχουμε να μην έχει υπόλοιπα αντίδωρου.
Μετά μπορούμε να πετάξουμε την στάχτη στον αγρό ή στην θάλασσα
Εμείς δεν τα καίμε, τα φυλάμε στο εικονοστάσι.
Γιατι τους νεους σε ηλικια μοναχους μπορουμε να τους αποκαλουμε και γεροντες;
Γέροντας δεν είναι εκείνος που είναι σε ηλικία μεγάλος, αλλά εκείνος που είναι ώριμος πνευματικά, που έχει πνευματικό ύψος. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις μικρών παιδιών, ανθρώπων δηλαδή, που ήταν τόσο πνευματικοί από μικρά παιδιά ώστε τους αποκαλούσαν «παιδαριογέροντες». Όπως ήταν ο άγιος Σάββας που από πολύ μικρός είχε τέτοια ασκητική διαγωγή, ώστε ο ίδιος ο άγιος Ευθύμιος τον ονόμασε «Παιδαριογέροντα». ή τον όσιο Μακάριο κλπ
Σε μικρή ηλικία (16) αποφάσισα να εξομολογηθώ, με πρόταση και μεγαλύτερων βέβαια, και αρκετά άτομα μου είχαν πει πως θα νιώσω καλύτερα μετά απο το Μυστήριο. Μετά την εξομολόγηση δεν ένιωσα τίποτα παραδόξως, με άλλα λογια έμεινα απογοητευμένος. Απο τότε έχω συμφωνήσει με τον εαυτό μου να μην εξομολογούμαι σε κανεναν ιερέα-πνευματικό, παρα μόνο στον ίδιο τον Κύριο. Είναι λανθασμένη η άποψη μου;
Κάποτε ένας άνθρωπος ασθένησε και πήγε σε έναν γιατρό ο οποίος καθόλου δεν τον ανακούφισε. Αποφάσισε λοιπόν να να μην ξαναπάει σε γιατρό, αφού οι γιατροί δεν ανακουφίζουν, άρα δεν χρειάζονται και τελικά μετά από πολλές αρρώστιες σωματικές και ψυχικές (από την λανθασμένη του γνώμη), πέθανε. Στην ίδια περίπτωση λοιπόν είναι και η τακτική που έχουν κάποιοι να λένε τις αμαρτίες τους, στην εικόνα του Χριστού, χωρίς εξομολόγηση στον ιερέα. Η εξομολόγηση είναι υποχρεωτική για τον χριστιανό, αφού ο ίδιος ο Χριστός έδωσε την εξουσία στους Αποστόλους και κατ’επέκταση στους πνευματικούς ιερείς, να «λύνουν και να δένουν αμαρτίες» (πρβλ Μτθ. 18,18).
Όλοι μας όμως είναι απαραίτητο πριν την εξομολόγηση στον ιερέα να μετανοούμε, και να έχουμε επίγνωση των αμαρτιών μας, ενώπιον του Κυρίου. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός, δέχεται αυτομάτως αυτήν μας την μετάνοια, όμως δεν μας συγχωρεί, αλλά περιμένει να πάμε στον ιερέα, να μας διαβάσει την συγχωρητική ευχή, να «λύσει» τις αμαρτίες μας, να μας ενισχύσει στον αγώνα μας και τότε πράγματι γίνεται «χαρὰ ἐνώπιον τῶν ἀγγέλων τοῦ Θεοῦ ἐπὶ ἑνὶ ἁμαρτωλῷ μετανοοῦντι» (Λουκ.15,10).
Ευχόμαστε ολόψυχα να μπορέσετε να δείτε καρδιακά την αλήθεια και την ευσπλαχνία της εν Χριστώ συγχωρήσεως.